Biografie

Ad de Jong studeerde aan het Brabants Conservatorium en behaalde op accordeon zijn diploma's Docerend en Uitvoerend Musicus. Na de conservatoriumopleiding heeft hij zich gespecialiseerd op bayan, een Russische knopaccordeon.

Wereldberoemde accordeonvirtuozen en pedagogen als als Mogens Ellegaard, Friedrich Lips en Vjatseslav Semjonov, hebben Ad de Jong niet alleen pedagogisch verder geholpen maar ook in zijn muzikale denken. 

Ad heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig musicus die zowel concerteert, doceert als ook componeert. Op de cd Winged Panorama presenteert het door Ad de Jong opgerichte Demian Ensemble enkele van zijn composities. Zijn muziek vindt veel waardering in binnen- en buitenland.

Van 1995-2002 heeft hij AMV-les gegeven op de muziekschool en vele kinderen en hun ouders begeleid met een instrumentkeuze.

In 2002 heeft hij de PABO-studie afgerond en is sindsdien meer dan 12 jaar als bevoegd docent in het primair onderwijs werkzaam geweest op verschillende basisscholen. Naast zijn functie als groepsleerkracht heeft hij als coördinator ook werkzaamheden verricht in het management.

Doordat Ad de Jong is verbonden met de internationale school van het Gouden Rozenkruis, het Lectorium Rosicrucianum is muziek als kunstvorm voor hem in een breder perspectief komen te staan. Eigenlijk komen alle kunstvormen voort uit echte Levenskunst. 

Naast het componeren van muziek voor verschillende theaterproducties wil Ad de Jong zich gaan toeleggen op het componeren van filmmuziek. Filmproducenten die verzekerd willen zijn van goede, passende muziek bij hun filmproducties kunnen via deze website met mij contact opnemen. 

Door jarenlange ervaring in het (muziek)onderwijs en door podiumervaring kun je je ook laten coachen door Ad de Jong. 


Projecten - uitvoeringen - lezingen

In november 2017 en juni 2018 heeft het Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts mijn compositie voor koor Via Lucis uitgevoerd in het Van Abbe Museum en in de Grote Kerk in Den Bosch 

Op 3 en 4 maart 2018 heeft Capella ad Fluvium o.l.v. Peter-Paul van Beekum mijn Via Lucis uitgevoerd.

Op 18 februari 2018 heeft ensemble Vijf mijn compositie Kwintessens in première gebracht in de Lievekamp in Oss.

Op 28 oktober 2017 vond tijdens het jubileumconcert van OKK in Tiliander in Oisterwijk de première plaats van het Oude Poolse lied Z tamtej strony jeziora.

Op 19 maart 2017 werden in het kader van de Wereld Verteldag in alle centra van het Lectorium Rosicrucianum verhalen verteld. Het thema was dit jaar ‘Transformatie’. Ad heeft muziek gecomponeerd bij het verhaal over de boomstamman. Daaruit is de Kindersuite ontstaan en kunt u beluisteren bij accordeon-solo.

Sinds 2016 geeft Ad ook lezingen. De lezingen hebben vooral betrekking op alles wat met Renaissance te maken heeft. Jeroen Bosch hoort daar natuurlijk ook bij. Op 25 oktober 2016 heeft hij een lezing over Bosch gegeven in Beek en Donk. Het interview van de lokale omroep, kort voor de lezing, kunt u hieronder beluisteren.


Op 24 januari 2016 is in het Cenakel in Tilburg in het kader van het Jeroen Boschjaar de compositie ‘De 7 hoofdzonden’ in première gebracht, naar het gelijknamige schilderij van Bosch, voor koor, strijkkwartet en bayan. De muziek is zeer enthousiast ontvangen. Een live-opname van deze muziek is te beluisteren door te klikken op ‘composities’ - ‘koor’.

Op 29 november 2015 heeft het Amstelveens Senioren Kamerorkest het werk Retour de Troubadour in première gebracht.

Eind juli 2015 zijn Hommage à la Bretagne voor Symfonieorkest, koor en bas-bariton en de liederen La Feuille en Puisqu’ici bas toute âme in première gegaan in Bretagne tijdens de concertreis naar Vitré van het consortium musicum divertimento, het CMD. De première van met name Hommage à la Bretagne, gezongen door Ton de Kort en het CMD o.l.v. Paul van Gulick is jubelend ontvangen.

Op 8 en 9 november 2014 is speciaal voor het project “Van Brabantse Bodem” van het Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts De Kathedraal geschreven en uitgevoerd. 

Op 17 maart 2013 werd zijn symfonie Appel Cathare in première gebracht door Brabant Sinfonia o.l.v. Paul van Gulick.

In 2010 heeft Ad de Jong speciaal voor het het Zeeuws Jeugdorkest o.l.v. Carlo Nabbe de symfonische tango Un Dia en la Vida del Pescador geschreven, een compositie voor symfonieorkest en 10 accordeons. De première vond in juni 2011 plaats. 


 Ad de Jong Muziek Lijsterbeslaan 25, 5056XH Berkel-Enschot, tel. 013-5331634, Mob. +31 (0)637611040 © Ad de Jong 2016