AUBE (2018)

AUBE

Digitale impressie                                                                  € 195,-

Een prachtig impressionistisch gedicht van Arthur Rimbaud op muziek gezet voor fluit, hobo d’amore, fagot, viool, harp en koor (SATB).

Deze compositie heb ik opgedragen aan Vijf, een ensemble met vijf bevlogen vrouwen op vijf verschillende instrumenten. Deze Vijf is in staat om een impressionistisch klankidioom tevoorschijn te toveren dat bekoort.

Daarnaast was het mijn wens om deze klanken te combineren met die van een koor. Niet zoals een koor vaak door een ensemble begeleid wordt, maar basis van gelijkwaardigheid!

Ik ben op zoek gegaan naar een impressionistisch gedicht. Een van de mooiste gedichten uit het impressionisme is ongetwijfeld Aube (Dageraad)  van Arthur Rimbaud (1854-1891) dat hij schreef tussen 1873 en 1875.

Rimbaud schetst met behulp van een symbolistisch taalgebruik een welhaast ongrijpbare sfeer, maar die we op de een of andere wijze allemaal herkennen. Kleur, sfeer, ongrijpbaarheid, mystiek, kinderlijke onbevangenheid zijn enkele woorden die de ingrediënten vormen voor deze compositie. Zoals Rimbaud het ochtendgloren in de zomer beschrijft zo heb ik in muziek zijn woorden gevolgd.

Met het koor kon ik variëren van één-, via twee-, drie- tot tienstemmigheid. Een geweldige uitdaging voor mij, maar niet minder voor de uitvoerenden!

Berkel-Enschot 12 maart 2018

info@dejongmuziek.nl | tel. 013-5331634 | Mob. +31 (0) 637611040 | Ad de Jong Muziek 2018