Enige woorden over de Ziel (2014)

IMG_1254

koor (SATB)                                                                  € 65,-

tekst: Wisława Szymborksa

Als middelaar tussen Geest en lichaam is de ziel een moeilijk te vatten begrip en fenomeen. Men spreekt vaak over de ziel, maar het is en blijft een abstract gegeven. De ziel wordt in een adem genoemd met Geest, Ziel en Lichaam.

Het heeft bestaansrecht temidden van Geest en Lichaam. Ze hebben met elkaar een driehoeksverhouding. We spreken daarom ook wel van het Trigonum Igneum, de vurige driehoek.

We kennen deze driehoek ook als de aanzichten van Vader, Zoon en Heilige Geest, en de bovenkosmische driehoek als de drie aanzichten van de logos.

Trekt de ziel naar Geest dan spreken we van een Geestziel, een spirituele entiteit. Trekt de ziel naar het lichaam dan spreken we van een natuurziel, een natuurlijke entiteit.

In beide gevallen heeft de ziel een actieve rol, het zet mensen aan tot handelen. Misschien wordt het begrijpelijker als we spreken van bezieling in plaats van ziel. We vragen ons daarom wel eens af wat mensen bezield; waarom doen mensen zoals ze doen?

Om van een natuurlijke ziel te komen tot een spiritueel mens moet er een nieuwe zielegeboorte plaatsvinden. Deze geboorte, de geboorte van de Zoon, wordt ons verteld in het kerstverhaal. De Nieuwe Ziel (nu met hoofdletters) is dus eigenlijk de geboorte van Jezus in de mens. Althans, zoals ik het zie.

Het lag voor de hand om in deze compositie het getal 3 als maatvoering en als uitgangspositie te nemen. Ik heb daarom alleen maar gekozen voor 3-voudige oftewel ternaire maatsoorten (3/4 – 11/8 – 7/8 – 8/8). De cadans is hier en daar soms moeilijk te vatten, evenals de Ziel moeilijk te vatten is.

Berkel-Enschot 9 december 2014

info@dejongmuziek.nl | tel. 013-5331634 | Mob. +31 (0) 637611040 | Ad de Jong Muziek 2018